‘Wij willen niet eindigen als Quebec’

In een perszaal in het Europees Parlement heeft een delegatie van Spaanse zakenmannen en politici uitgelegd hoe zwaar de economische gevolgen van de separatistische politiek van de Catalaanse regering zijn.

De Catalaanse delegatie was duidelijk vanmiddag: wat er nu in Catalonië aan het gebeuren is, is dodelijk voor de economie van onze regio. Die boodschap kwam van twaalf Catalanen, zakenmannen en politici van de partijen die tegen de onafhankelijkheid zijn (Partido Popular, PSOE en Ciudadanos). Ze hadden een persconferentie in een zaaltje in het Europees Parlement georganiseerd.

Carlos Rivadulla, een Catalaanse zakenman en vicevoorzitter van de Catalaanse werkgeversorganisatie, zei dat de regio in gevaar is.

Impact

Tot op de dag van vandaag zijn 2.152 bedrijven uit Catalonië vertrokken. ‘De twee grote banken zijn vertrokken, de twee energiemaatschappijen, de farmaceutica is gehalveerd en vele verzekeringsmaatschappijen hebben hun maatschappelijke zetel verplaatst’, zei hij. Zij vertegenwoordigen dertig procent van het Catalaanse bbp. ‘Terwijl de investeringen in Spanje het laatste kwartaal met 12,8 procent zijn gestegen, zijn ze in Catalonië met 10,2 procent gedaald.’

Ook de toeristische sector krijgt klappen: volgens Rivadulla met zeker 25 procent. De hotels en bars hebben minder klanten, de opera verkoopt minder tickets. En dat laat zich nu al voelen in een stijging van de werkloosheidscijfers. Rivadulla vreest voor een scenario zoals Quêbec, dat een serieuze economische terugval kreeg toen het een separatistische strijd voerde.

Begrip

De voorzitter van de Catalaanse werkgeversorganisatie Josep Bou Vila toonde begrip voor de bedrijven die uit Catalonië zijn vertrokken: zij willen hun bedrijf beschermen. Als Catalaan had hij geen goed woord voor het beleid van de separatistische regering. De argumenten die de separatisten gebruiken om hun strijd te verdedigen, gelooft hij niet: er is geen sprake van repressie, Catalonië heeft ruime autonome bevoegdheden en Spanje is een democratisch land, dat geen politieke druk uitoefent op de rechters.

De werkgevers hopen dat bij de verkiezingen van 21 december de partijen die tegen de onafhankelijkheid zijn, zullen winnen. Dan komt er weer stabiliteit en kan de economische motor weer aanslaan.

Burgemeesters

Om 17 uur volgde een persconferentie van een delegatie van Catalaanse burgemeesters. Die zijn naar Brussel afgezakt om hun afgezette regeringsleider Carles Puigdemont te steunen. Voor het Berlaymontgebouw hielden ze al een fotomoment.

 

Deixa un comentari

captcha *